SELECT EPISODES:

Osman Intemeietorul, sezonul 3, episodul 65 subtitrat in romana

Tradus pe bune in romaneste si episodul 65 adica 1 din sezonul 3, in care veti vedea un altfel de Osman. Nu, nu tocmai, e tot ala, si cam tot cu aia se bate, in liga guvernatorilor de povincii bizantine. Abia fiul sau, Orhan va reusi sa cucereasca orasul Bursa si sa devina primul din neamul sau ce se muta dintr-un cort intr-un palat. In rest, Osman e bine mersi, sanatos tun si devine tot mai influent in regiune, insinuandu-se in tot soiul de intrigi incalcite pentru a-i tine divizati pe greci in bucatele pe care sa le poata inghitii mai usor. Femeile lui Osman sunt bine si ele, doar ca nu prea, nu intr-atat de fericite pe cat ar putea crede alte femei.

 

alternativ

https://ok.ru/video/3002148915801

 

Observ o nuanta istoric-religioasa interesanta, si anume, tentativele de unificare a celor doua biserici crestine, cea de apus de la Roma si cea din rasarit din Bizant (Constantinopol), adica ortodoxa greceasca pe care-am preluat-o si noi fara sa stim de ce, din intamplare, da. Intr-adevar triburile turcice, generic numite de istorici asa (intre ele nefiind nicio legatura), au dat navala pe fondul slabrii imperiului roman de rasarit, adica romeilor, cum isi spuneau grecii din imperiu.

Una din cauzele caderii Constanipolului fiind si faptul extrem de important in acea vreme, ca ortodocsii nu s-au unit cu cei catolici, desi unirea s-a produs formal de doua ori, insa aceste uniri au fost imediat repudiate de calugari ortodocsi fanatici ce au agitat multimea si impreuna au luat cu asalt pana si palatul patriarhiei din Constanipol pentru a anula unificarea intre cele credinte in acelasi zeu.

Daca inaintam putin pe pojghita asta alunecoasa, observam ca pana si azi noi suntem sfasiati intre est si vest…desi formal suntem in vest, mental am cam ramas orientali …iar acest conflict intern va mai dura ceva. Pana atunci, spor la Osman in sezonul 2, vor urma si toate celelate episoade tot aici,